Det flyger en mygga i mitt rum

Med hjälp av minnet har vi förmågan att lagra erfarenheter och göra det möjligt att känna igen och lära. Minnena blir en del av vår person och ger oss också en plats i tidsdimensionen. Med hjälp av minnet kan tänkandet ta itu med de problem som möter oss.


Långtidsminnet
I långtidsminnet lagras kunskap under mycket långa tidsperioder och utan att individen behöver anstränga sig. Det finns ingen gräns för hur mycket information som kan lagras i långtidsminnet. Information från långtidsminnet plockas idealt fram då individen befinner sig i en situation när den behövs. Långtidsminnet kan delas in i explicita och implicita minnen.

  • Det explicita minnet lagrar fakta, dvs speciella händelser.
    Det explicita minnet kan i sin tur delas in i:
    • Episodminnet där upplevelser lagras.
    • Det semantiska minnet lagrar kunskap och fakta.
  • Det implicita minnet (procedurminnet) lagrar "know-how", dvs hur man gör när man cyklar eller går på två ben.

Korttidsminnet
I korttidsminnet (arbetsminnet) finns information eller kunskap som individen behöver för att hantera den nuvarande situationen, exempelvis att komma ihåg ett telefonnummer samtidigt som den letar efter en penna. Korttidsminnet består av flera olika delar som kan hantera olika aspekter av information (exempelvis siffror, ord, visualiseringar). Gemensamt för dessa delar är att de bara lagrar information som individen behöver just nu, information som inte används kommer att försvinna från korttidsminnet.



Jag såg just Eternal sunshine of the spotless mind. Det var längesen en film fick mig att tänka till och bli berörd. Tänk vad mycket vi minns. Minsta lilla sak jag ser kan jag relatera till någon speciell person eller plats. Och vad viktigt det är att våga hålla kvar vid sina minnen! Det finns många saker man glömmer för att de verkar oviktiga i sitt varande, men om man vid ett senare skede stöter på minnet, tänk vad glad man blir! För att det plötsligt betyder någonting. Det finns även saker man skulle vilja glömma, men förmodligen är det något betydelsefullt för vår identitet. Minnen skapar liv och erfarenhet - även om det är något tråkigt. Blablablabla, gud vad tråkigt. Jag är trött och lite borta.



Elisa - Rainbow

Förresten flyger det omkring en mygga i rummet. Är inte de döda så här års?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0